مقالات و اخبار

6 مورد از خواص برنج و بهترین روش پخت برای حفظ خاصیت آن

مهم‌ترین خواص برنج

برنج گیاهی چند هزار ساله است. خواص برنج ،این ماده غذایی خوشمزه که در گروه غلات قرار گرفته،فراوان است. گفته می‌شود خواستگاه برنج چین بوده و سپس از آن جا به سراسر دنیا پخش شده است. در حال حاضر مردم زیادی در دنیا از برنج استفاده می‌کنند.امارها نشان می‌دهد حدودا بیش از یک سوم مردم جهان برنج را به عنوان یکی از وعده‌های غذایی روزانه مصرف می‌کنند. با این حال مردم آسیایی خصوصا مناطقی جنوب شرقی آسیا مصرف بیشتری دارند. در حال حاضر چین، هند و اندونزی بزرگترین تولید کنندگان برنج در دنیا هستند. ایران رتبه 26 ام تامین کنندگان برنج را دارد.

گونه های مختلف برنج

در دنیا گونه‌های بسیاری از برنج وجود دارد. حدود 12000 نوع برنج شناسایی شده که البته بین پنج هزار تا هشت هزار تا از آن‌ها دسته بندی شده است.  خواص برنج برای بدن قابل توجه است و در طب سنتی به مصرف ان توصیه شده است. طبیعتا اعتدال در مصرف هر ماده غذایی در الویت قرار دارد. مصرف بیش از حد برنج هم منجر به چاقی، یبوست و سستی بدن می‌شود.

فرق برنج سفید و برنج قهوه ای

اولین و اصلی‌ترین دسته بندی برنج مربوط به برنج سفید و برنج قهوه‌ای می‌شود. برنج قهوه‌ای یا همان برنج سبوس دار یکی از کامل‌ترین منابع غذایی است. بعد از برداشت برنج چندین لایه از برنج جدا می‌شود. یکی از این لایه‌ها شلتوک برنج است. بعد از جدا سازی شلتوک برنج قهوه‌ای به دست می‌آید. این برنج سرشار از فیبر است و یکی از پرخاصیت‌ترین انواع برنج به حساب می‌آید. بعد از جداسازی دوباره برنج سفید تولید می‌شود. خواص برنج سفید نسبت به برنج قهوه‌ای کمتراست اما همچنان منبعی از مواد معدنی و ویتامین‌ها به حساب می‌آید.

مهم‌ترین خواص برنج

بی شک مصرف روزانه برنج می‌تواند به سلامتی افراد کمک کند. خواص برنج کم نیستند و طبخ درست آن کمک می‌کند خاصیت برنج پایدار بمانند.

6 مورد از خواص برنج

6 مورد از خواص برنج

کربوهیدرات

از خواص برنج میشود به این نکته اشاره کرد که یکی از منابع اصلی کربوهیدرات است. کربوهیدرات‌ها نقش مهمی در بدن دارند. تامین انرژی بدن به کمک کربوهیدرات‌ها انجام می‌شود. مصرف برنج می‌تواند انرژی لازم برای فعالیت روزانه‌تان را تامین کند. کربوهیدرات‌ها مدت زمان سیری را طولانی می‌کنند. همین طور آن‌ها بعد از سوخت و ساز بدن به گلوکز تبدیل شده و یکی از منابع اصلی برای سلامت بدن و خصوصا مغز هستند. برنج از جمله مواد غذایی مملو از کربوهیدرات است.

آلبومین

یکی از مواد مغذی در برنج نوعی پروتئین به نام آلبومین است. آلبومین از پروتئین‌های مورد نیاز بدن برای رشد و‌ترمیم بافت‌ها است.

فسفر

فسفر از دیگر مواد موجود در برنج است. فسفر نقش اساسی در ایجاد سلامت بدن دارد. وجود میزان کافی فسفر در بدن باعث استحکام استخوان‌ها می‌شود. فسفر می‌تواند دردهای مفصلی را کاهش دهد. یکی دیگر از فواید فسفر برای بدن تنظیم ضربان قلب است. مصرف برنج به دلیل وجود فسفر برای بیماران قلبی گزینه خوبی است. خصوصا که برنج به خودی خود سدیم ندارد و باعث افزایش فشار خون نمی‌شود. فسفر می‌تواند به بهبود و سلامت سیستم عصبی انسان کمک کند.

پتاسیم

برنج حاوی پتاسیم میباشد که از جمله مواد ضروری برای بدن است که تاثیری مستقیمی روی خلق و خوی افراد دارد. کاهش پتاسیم می‌تواند فرد را عصبی و مضطرب کند. همین طور پتاسیم با فشار خون نیز در رابطه است. کاهش پتاسیم می‌تواند منجر به افزایش فشار خون شود. برنج با داشتن مقدار قابل توجه‌ای پتاسیم می‌تواند در کنترل فشار خون نقش موثری داشته باشد. مقدار کافی و متعادل پتاسیم در بدن به جلوگیری از سکته مغزی و قلبی بسیار کمک می‌کند.

آهن

آهن موجود در برنج یکی از مهم‌ترین مواد معدنی است که بدن به آن نیاز دارد. وجود آهن یکی از ضرورت‌ها برای زندگی انسان است. آهن ارتباط مستقیمی با عملکرد مغز دارد. آهن وظیفه اکسیژن رسانی به مغز را به عهده دارد. از این رو کاهش آهن می‌تواند این روند را دچار آسیب کند. وجود آهن در حفظ سلامت سیستم عصبی بسیار اهمیت دارد. از طرفی آهن نقش کلیدی در خون سازی دارد. به همین دلیل این ماده معدنی به طور خاص برای بانوان اهمیت پیدا می‌کند. کاهش آهن در دوران پریود و بارداری به بدن زن آسیب می‌رساند. به طوری که اغلب زنان برای جبران این کاهش از قرص‌های مکمل استفاده می‌کنند.

ویتامین ب

گروه ویتامین ب از جمله ویتامین‌های محلول در آب است. ویتامین ب1 و ب2 دو ویتامین اصلی برنج هستند. اهمیت این ویتامین‌ها در بدن بسیار بالا است به طوری که کاهش ویتامین ب1 بدن می‌تواند منجر به آسیب‌های مغزی شود. ویتامین ب1 برای سوخت و ساز بدن بسیار ضروری است. اصلی‌ترین نقش ویتامین ب1 کمک به فرآیند تبدیل کربوهیدرات به انرژی است. همین طور این ویتامین در حرکت ماهیچه‌ها و اعصاب آن نقش مهمی دارد. ویتامین ب1 که از طریق روده‌ها جذب می‌شود به کاهش استرس، افسردگی، رفع خستگی و … کمک می‌کند.

بخوانید : آجیل خوب از کجا بخریم

عملکرد ویتامین ب2 در بدن

ویتامین ب2 کارایی زیادی در بدن دارد. این ویتامین عملکردی مشابه آنتی اکسیدان‌ها دارد و مصرف آن در جلوگیری از سرطان بسیار مفید است. ویتامین ب2 به تولید تبدیل کلسترول بد به کلسترول خوب را کاهش می‌دهد و از این جهت می‌تواند به سلامت قلب‌ها بسیار کمک کند.
به طور کلی ویتامین ب1 و ب2 جزو مواد مهم برای سلامت پوست و مو به شمار می‌روند. از آنجایی که یکی از خواص برنج این است که سرشار از ویتامین ب است می‌تواند به سلامت پوست و مو بسیار کمک کند.

برنج از نظر طب سنتی چگونه است؟

یکی از موارد اصلی که طب سنتی به ان می‌پردازد مزاج بدن است. به همین دلیل بیش از هرچیزی به طبع خوراکی‌ها اهمیت داده می‌شود. نظرات مختلفی در مورد طبع برنج وجود داردو برخی آن را سرد و خشک و برخی دیگر گرم و خشک می‌دانند. بعضی موارد هم گفته می‌شود طبع ان معتدل و خشک است. البته منطقه کشت برنج در طبع ان اثر می‌گذارد. برنج‌های مناطق شمالی طبعی سرد و برنج‌های جنوب کشور طبعی گرم دارند. به طور کلی گفته می‌شود برنج آبکش شده طبعش سرد است و برنج کته طبعی گرم دارد. این که کدام طبع برای‌تان مناسب است به موارد مختلفی از جمله مزاج‌تان بستگی دارد.

خاصیت آب برنج

در طب سنتی آب برنج برای قوای سیستم گوارشی بسیار مفید است. آب برنج ورم روده را کاهش می‌دهد و عملکرد معده را بهبود می‌بخشد. لعاب برنج به درمان زخم‌های گوارشی کمک می‌کند. عملکرد برنج و همین طور آب برنج برای درمان اسهال مفید است. در طب سنتی گفته می‌شود مخلوط کردن برنج با شیر و شکر برای تقویت قوای جنسی مفید است. در طب سنتی از کمپرس آب برنج برای کاهش تب نیز استفاده می‌شود. در نهایت بهتر است برای مصرف برنج به صورت آبکش از مصلح‌های آن مانند زعفران و زیره استفاده شود تا طبع برنج معتدل بماند.

بهترین راه برای پخت برنج چیست؟

خواص برنج به غیر از موارد بالا باز هم قابل ذکر است. نکته اصلی برای استفاده از برنج به طوری که خاص ان حفظ شود، نوع پخت برنج است. مصرف برنج به دو صورت چلو یعنی آبکش شده و پلو یا همان کته متدوال است. قبل از هر چیز باید بدانید برنج بیش از حد نباید پخته شود. زمان پخت طولانی خاصیت آن را کاهش می‌دهد. بخش زیادی از خواص برنج هنگام پخت به آب منقل می‌شود و بنابراین هیچ وقت آب برنج را بیرون نریزید. در واقع به همین دلیل است که توصیه می‌شود برنج به صورت کته طبخ شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *